søndag den 11. december 2011

Fødselsdagsmiddag - Grønne linser & nakkekam

Så er det blevet tid til fødselsdag. Min søn bliver 2 år, så der skal da lige laves lidt lækker mad til familien, som kigger forbi. 

Jeg har købt en dejlig grissenakke hos slagteren. Et rigtig lækkert stykke på den søde gris. Kæber, skank.. og nakke er mine tre favoritter på dyret. Nakken er tilpas fedtmarmoreret til at smagen bliver utrolig god uden at det på nogen måde bliver for meget. 

Sådan kom dagens menu til at se ud: 

Rosmarin stegt nakke - Grønne linser - Bagte rødløg - Humus  


Nakkesteg, grønne linser og humus
Nakke fra grisen, grønne linser og humus




Ingredienser: 8-10 personer

2 kg. Svinenakke
Frisk rosmarin
Salt & Peber

Humus:
300 gram Kikærter
2 fed Hvidløg
1 stk. Alm løg
Timian
Rosmarin
Laurbærblade
Hel ristet spidskommen
Tahin (sesampuré) jordnøddeolie eller sesamfrø kan også bruges.

Linsesalat:
1 kg. Grønne linser
1 bdt. Bredbladet persille
4 stk. Rødløg
Oliven olie
Frisk timian
1 stk. Broccoli
1 bk. Babysalat

Fremgangsmåde:

Grisen smøres grundigt ind i oliven olie, rosmarin, salt og groftkværnet peber. Steges i ovnen ved 200 grader til den er lækker mør. Tid ? ja det kommer an på hvor stor den er :o) 

Kernetemperatur: 64 grader

Humus:

1) Kikærterne sættes i blød ca 12 timer. Husk rigelig vand - ærterne er tørstige.

2) Kikærterne koges i nyt vand med timian, rosmarin, laurbærblad, hvidløg, alm løg, salt og peber. 

3) Koges i ca. 35  minutter, indtil de er møre. 

4) Nu kommer tricket ... for at få det optimale resultat skal man lade de kogte kikærter stå i kogelagen minimum 18 timer... meget af smagen ligger i lagen og ærterne står og trækker smagen til sig. Prøv selv at smage umiddelbart efter kogning, og efter 12 - 18 - 24 timer.. så kan du smage, hvordan smagen udvikler sig. Det er nemlig en interessant proces at følge.

5) Nu skal vi lave den lækreste humus. Kikærterne sigtes og blendes sammen med tahin, chili, spidskommen. Kogenlagen tilsættes lidt af gangen til det har den ønskede konsistens.
Nogle af de kogte hvidløg og alm løg må gerne blendes med. Det giver både smag og konsistens.

Linsesalat:

1) Linserne koges i letsaltet vand. (tilsæt evt. et par persillekviste eller grønsagsbouillon)

2) Rødløgene skæres i både, krydres med salt, peber oliven olie og timian. Bages i ovnen ved 180 grader 15-20 min. 

3) Broccoli skæres i små buketter og blanceres. 

4) Linser, rødløg, broccoli og hakket persille blandes sammen. Smages til med oliven olie, hvid balsamico, salt og peber.

5) Pynt af med lidt rødløg, broccoli og babaysalat.   

Så kan folket godt sætte sig til bordet.


Og det skal lige noteres at sønninke havde en rigtig dejlig dag - han gik glad i seng.

1 kommentar: