onsdag den 30. november 2011

Få varmen med Rød Peberfrugt - Tomat og Kuller

Another day, another dinner. Ja vi skal spise... lige om lidt! Noget til at stå i mod den kolde vind som blæser udenfor.

Rød peberfrugt -  Tomat - Kuller..

..Hokaido og blomkål. Det var mine råvarer i køleskabet, som skulle blive til dagens aftensmåltid. Hmm... jo Aromatisk suppe af rød peberfrugt og tomat, serveret med skinstegt kuller og ristede hokaido samt blomkål.

Jo det bliver godt.



varm suppe af rød peberfrugt & Tomat -  og kuller..


Ingredienser:

Suppen
4 stk Rød Peberfrugt
1 ds. Hakket tomat
1 stk Løg
2-3 fed Hvidløg
1 stk Gulerod
salt og peber
Smag til med lime, sukker, mørk balsamico.
Garniture
Hokaido
blomkål

500 gram Kuller i filet

Fremgangsmåde:

1) Rød peberfrugt, løg, hvidløg og gulerod snittes i grove stykker og ristes hårdt i en gryde med oliven olie.  Giv det ca. 5 minutter ved god varme. 

2) Tilsæt hakket tomater og lidt vand. Lad det simre 10-12 minutter, til grønsagerne er møre.

3) Blendes rigtig godt. Stilles tilbage på svag varme. Smag til med lime, sukker, balsamico, salt og peber.

4) Fisken skæres i stykker af 80-100 gram. Vendes i hvedemel og steges på panden i olie, på skindsiden.  Først ved høj varme i 2 minutter og derefter steges færdig ved lavvarme.
 Husk at krydder skindet godt med salt. Det gør at skindet nemmere bliver sprød.  

5) Hokaido og blomkål skæres i mindre stykker og sauteres på panden i 2-3 minutter.


Så er der serveret  - Velbekomme. :o)

fredag den 25. november 2011

Tranebær-æble kompot

Jeg har lige lavet en lækket kompot af tranebær og æbler.. hvorfor?

Jeg skal til Tyskland med familien i morgen.. bare sådan en tur til lübek, og hjem igen så vi kan nå at spise forloren hare til aftensmad... helt klassisk .. total old school! Og det er bare lækkert. Især sådan her i den kolde til.
Konceptet med vores tur er at vi skal hygge os sammen, spise vores store madkurv i Lübek, og så lige købe 5 glas nutella, lidt marcipan og nougat.. fylde tanken med benzin... og så hjem igen hvor haren står klar bare lige til at sætte i ovnen.

Derfor skulle jeg lige lavet lidt kompot til. I stedet for tyttebær prøver jeg noget tranebær og æble ;o) Resultatet var lige i skabet.. så den komme på her.

Jeg har ikke lavet den så sød som jeg normalt gør, da jeg vil bruge denne kompot til mad og ikke på brød.


Tranebær-æble kompot on the way..


Færdig Tranebær-æble kompot


Tranebær- Æble kompot: 

Ingredienser:

1 kg Tranebær
1 kg æbler (jeg brugte elstar - et lidt sødt dansk æble, juster med mere sukker hvis du bruger madæbler)
750 gram sukket
1 tsk vanilla
hvidvin eller hvid balsamico
Atamon

Fremgangsmåde:

1) Tranebær, æbler, sukker, vanilla, hvidvin koges sammen.

2) Lad simre 10 min. Blendes så der stadig er "klumper" i kompotten. Den skal ikke være helt lind.

3) Smag evt til med mere sukker eller juster med balsamico. Tilsæt atamon for konservering.

4) Opbevares i tætsluttede glas.

Kan holde sig længe i tætsluttet glas.

mandag den 21. november 2011

Æbler - Hvid chokolade - Blåbær - Marcipan - alle de gode sager i én kage

Denne lækre kage blev fremstillet i weekenden og faldt i god jord fredag aften et par timer efter burgerne var spist og børnene var faldet til ro :-)

Mit udgangspunkt var æbler, lidt blåbær fra fryseren og marcipan. Da jeg skulle igang smuttede der lige lidt hvid chokolade i kagen sammen med den smeltede smør. Jeg skrev opskriften op mens jeg lavede kagen, da det jo især er vigtigt at ramme de præcise mål når man arbejder med bagværk. 

Jeg vil betegne denne kage som en deluxe der helt sikkert vil imponere. Denne opskrift ryger lige ind i mit kartotek.  



Lun kage klar til servering: Æble-Marcipan-hvidchokolade

Har ikke lige fundet på et navn til kagen.. nogle forslag?? Måske skal vi bare kalde den for æble- marcipankage.. Men hyggen gik ikke af fløjten af den grund ;o)



Lun kage og Tina Dickow i højtalerne

Ingredienser:  

3 Æg
125 gram Sukker
150 gram smør
100 gram Hvid chokolade
4 stk. Æbler
120 gram Marcipan
ca 40 gram Blåbær (kun til toppen af kagen)
160 gram Mel
1 tsk. bagepulver
1 tsk. Kardemomme
1 tsk. Vanilla sukker


Fremgangsmåde:


1) Smør en springform og drys med rørsukker.


2) Æg og sukker piskes hvidt.


3) Tilsæt smeltet smør og chokolade.


4) Vend forsigtig mel, bagepulver, kardemomme og vanilla sukker i dejen.


5) Hæld halvdelen af dejen i formen og fordel halvdelen af æblerne og marcipanen ud over dejen.
Jeg beholdt skrællen på æblerne, skar dem i 8-10 stykker pr æble. Marcipanen skar jeg i tynde skiver.


6) Fordel resten af dejen ovenpå og ligeledes resten af æblerne og marcipanen. Til sidst lægges blåbær på toppen.


7) Bages ved 150-160 grader i ca 45-60 minutter.





Første del af kagen..


Toppen af kagen inden den skal i ovnen
  
Jo det er en lækker kage - Jeg serverede den med drænet yoghurt. Græsk yoghurt eller mascarpone creme passer også rigtig godt til.
Belle de Boskoop æbler er en af mine favoritter, sammen med Elstar. Det er belle de boskop i denne lækre kage.

Belle de Boskoop æbler er kraftfulde æbler fulde af syrlig aromatisk smag. Et fantastisk æble til bagværk, salater og mad, men også dejligt til spisebrug. Smagen i hvert eneste æble er helt i top takket være det gode danske klima. Sorten stammer fra Holland fra begyndelsen af 1800-tallet. Høstes i Oktober.

lørdag den 19. november 2011

Kanin, venner & de 3 små, nu som opskrift.

Så blev det weekend og den blev skudt igang sammen med Diemers og ullifar alias Ulrik. Jeg havde købt en kanin hos slagteren tidligere på ugen. Den var egentlig tiltænkt fruen og jeg selv som fredagens hyggeaftensmåltid. Men da vi pludselig blev 5 voksne og 3 små børn, blev det lavet om til en forret som vi kunne hapse til inden burgerne var klar. Vi knappede også en god flaske rødvin op (som Diemers havde medbragt).. så bliver det jo som oftes en god aften ;o)

Så her kommer min opskrift på hvordan en kanin kan tilbredes som lækker forret. Prøv det.

Forret:

Kanin / Rødløg / Knoldselleri / Hokaido  

Ristede kanin anrettet på bund af smørbrunet knoldselleri, rødløgskompot samt hokaido. Dekorerede med balsamico glace.



Kanin på bordet - Eat it!

Ingredienser:

1 stk. Kanin
3-4 stk. Rødløg
40 gram smør
1 dl. Rødvin
2 spsk mørk balsamico
1 spsk. sukker

200 gram knoldselleri
hokaido græskar
Balsamico glace
Frisk Timian

Fremgangsmåde:

1) Kaninen parteres og krydres godt med salt, peber, timian og oliven olie. Ristes på panden og bages førdig i ovnen ved 190 grader.

2) Rødløgskompot: Løg snittes fint i halve ringe, og lægges i en gryde med rødvin, balsamico, sukker, salt og 40 gram smør. Lad det stå ved lav varme indtil alt saften er kogt ind og løgene er møre. Husk at smage til, måske lidt mere sukker eller vin. 

3) Selleri i små tern ristes hårdt i smør indtil de er møre. Til sidst tilsættes hokaido i juilenne (tændstikstørrelse) og panden slukkes. 

Anrettes på fade eller tallerkner. 
                                                    
Så spiser vi kaninen mens bøfferne bliver færdige i ovnen..


Hovedret:

okse /  Bacon / tomater / peberfrugt

Homemade burgers all the way - Hakkebøf, Bacon, ost, burgerbolle, ketchup, syltede agurker, tomat, salat, bagte peberfrugter, Bagte rodfrugter.



Hjemmelavet burger - Lækkert nok! 

Fruen havde bagt burgerboller, så skal se om jeg ikke kan få opskriften luret ud af hende.

Ingredienser:

1 kg. Hakket oksekød
Burgerboller
300 gram bacon
4 stk rød peberfrugt
parmesan ost / mozarella
syltede Agurker (Opskrift kommer senere)
4 Tomater
salat
1,2 kg Blandede  rodfrugter (jeg brugte kartofler, rødbeder, persillerødder, gulerødder)
ketchup (opskrift kommer snarest)
Dressing ( laves f.eks med creme fraiche, paprika, citronskal, tomatpure, løg)

Fremgangsmåde:

1) Hakkebøfferne formes og steges, bacon kan  steges i ovnen

2) Peberfrugter skæres i kvarte og bages i ovnen med hvidløg og oliven olie

3)  Rodfrugter skæres i passende stykker og steges i ovnen

Så skulle vi være klar til byg selv burger!

Get stock in - Enjoy

torsdag den 17. november 2011

Lasagne - efter selskabet ved siden af!

Efter "selskabet ved siden af" var slut og vi var kommet hjem fra aalborg, samt en enkelt dag på jobbet skulle de sidste rester bruges. Der var lidt sorte bønner, en persillerod, et par gulerødder, lidt knoldselleri og blomkål (som jeg brugte til salaten) tilbage i køleskabet.. 
Så købte jeg et pund hakket okse og var klar til at trylle en lasagne op til familien. Og når man selv laver pastaplader så er lasagne bare en god spise.

Ja vi ved jo alle hvordan en lasagne ser ud... og jeg godt meddele at der blev spist op!!!



Lasagnen var lækker og blev spist op :o)


   

Oksekødslasagne med gulerødder og sorte bønner            

Ingredienser:

500 gram Hakket oksekød
1stk. Løg (stort)
4 fed Hvidløg
1 lille ds Tomatpuré
1ds Hakkede tomater
4 stk. Gulerødder
Persillerod
1/4 stk knoldselleri
170 gram kogte bønner.
oksebouillon
4 dl. Bechamelsauce 
200 gram Revet mozzarella
Planteolie til stegning
Oregano 
Timian
Salt, peber

Pasta til lasagneplader:
2 Æg
200 gram Durum mel
1 spsk. Planteolie
Vand

1) Pasta: Æggene piskes og blandes i en skål sammen med durum mel og olie. Dejen æltes godt igennem, mens vandet forsigtigt tilsættes. Lad dejen hvile i køleskab til kødsovsen er færdig.

2) Kødsovs: Løg og hvidløg hakkes fint og sauteres i en gryde med lidt olie. Kødet tilsættes og brunes godt af. Tilsæt tomatpuré og hakkede tomater. Tilsæt revne gulerødder og fintsnittet persillerod og knoldselleri. 
Tilsæt sorte bønner. 
Smag til med oregano, timian, salt, peber og evt. lidt okseboullion hvis der mangler lidt smag. Lad kødsovsen simre 15 minutter.

3) Pastaen rulles ud til plader på en pastamaskine.

4) Tag et ovnfast fad (ca. 20x30 cm). Saml lasagnen ved skiftevis at lægge kødsovs, bechamelsauce og plader oven på hinanden. Start med kødsovs og slut med bechamelsauce og revet ost på toppen. Bages i en forvarmet ovn i ca. 25 minutter ved 180 grader.
Obs. Hvis der bruges købte lasagneplader forlænges bagetiden med ca. 10 minutter.

"Så skal vi spise" ;o)

Hvis du selv vil lave becemel er det lavet af løg, mælk, laurbbærblad, salt og peber.. koge.. jævne med roux (smør og mel). 
  

mandag den 14. november 2011

Selskabet ved siden af! - kulmule & svinekæber

I går havde jeg et lille middagsselskab hos naboen. De skulle have en 2-retters frokostmenu, og det ville jeg da hellere end gerne hjælpe med :o)

Så her kommer opskrifterne som jeg lavede til lejligheden. Håber du bliver inspireret.

Jeg har tilpasset opskrifterne så de passer til 4 portioner.

Menu var som følger:

Forret:

Kulmule - Tigerrejer - Sorte bønner - Blomkål - Hvidløg

Skinstegt kulmule serverede med ristede tigerrejer, sorte bønner, brændte hvidløg, toppede med små sprøde blomkålsbuketter, sesam og frisk dild. 
En god feature til denne ret er at toppe med granatæbler lige inden servering. 


Kulmule og tigerrejer - velbekomme.


Ingredienser:

500 gram Kulmule  - i filet på skin
12 stk. Tigerrejer
2 dl.Sorte bønner 
Rucola
Blomkål (en lille håndfuld i små buketter)
12 fed Hvidløg
Dild
Sort og hvid sesamfrø
1 stk. Granatæble

Fremgangsmåde:


1) Bønner skal koges dagen før for det optimale resultat. Når de ligger i kogelagen minimun 12 timer trækker de mere smag.
Bønnerne ligges i blød 12-14 timer.
koges der efter i nyt vand med timian, rosmarin, hvidløg, alm løg, laurbærblade, salt og peber. 
Kogetid ca. 40 min.

2) Tigerrejerne steges i ovnen ved 200 grader 10-12 min.

3) Fisken skæres ud i stykker á 80 gram. Vendes i durum mel og steges på panden med skinsiden nedaf, de sidste 2-3 minutter vendes fiskene.

4) Hvidløg pilles og ristes på panden i olivenolie til de tager farve og er møre.

5) Blomkål skæres i små buketer, serveres rå.

Anrettes med bønnerne først, lidt rocula ovenpå, derefter lægges fisken og tigerrejerne. blomkål og hvidløg kommes forsigtig på anretningen. Til sidst granatæbler vendt med lidt oliven olie. Pyntes af med sesam og frisk dild.

  
 Så er forretten serveret! 

Hovedret:

Svinekæber - Persillerødder - Rødbeder - Mandler

Braisserede svinekæber i egen sauce serverede med lækre rodfrugter, pure af persillerødder og ristede mandler. Hvis jeg skal give et lille ekstra kokketip til denne ret kunne det være at vende lidt hvid chokolade i puréen, den lille sødme vil spille godt med den kraftige sauce som svinekæberne giver.  



Så er svinekæberne anrettet, klar til servering.
        Foto: Søren Kjeldgaard                      

Ingredienser:

1½ kg. Svinekæber
6 stk. Gulerødder (ca. 800 gram)
2 stk. Løg (stort)
5 stk. Persillerod (ca. 600 gram)
2 stk. Laurbærblad
Frisk rosmarin
1 dl. Mørk balsamico
2dl. Rødvin
6 dl. Kalve- eller oksebouillon
1 stk. Knoldselleri
3 stk. Rødbeder (ca. 600 gram)
3 stk. Rødløg 
2 spsk. Honning
4 dl. Mælk
30 stk. Mandler
Salt, peber
Planteolie
oliven olie

Fremgangsmåde:

1) Sener skæres af svinekæberne. Svinekæberne brunes af i lidt planteolie, i en gryde ved god varme. Tilsæt én gulerod skåret i store stykker sammen med 1 løg og 1 persillerod. Krydr godt med salt og peber. Tilsæt laurbærblad og rosmarin og brun grøntsagerne af sammen med kødet i yderligere 5 minutter. Tilsæt balsamico og rødvin, lad det reducere nogle minutter. Tilsæt herefter kalvebouillon, så det lige knap dækker svinekæberne. Læg låg på gryden og lad retten braisere til svinekæberne er møre – ca. 60 minutter. (dette kan svinge en del efter hvilke gryde og komfur som bruges, så tjek løbene efter mørhed)

Når svinekæberne er møre sigtes fonden fra og jævnes til en lækker sauce. Server svinekæberne i saucen.

2) Skræl og skær gulerødder, knoldselleri og rødbeder i tern a 1x 1 cm. Rødløg skæres i både.
Rodfrugterne og rødløgene lægges i et ovnfast fad. Vendes i lidt oliven olie og honning og krydres med salt og peber.
Sættes i ovnen i ca. 20 minutter ved 180 grader.

3) De resterende 2½ persillerod skrælles og skæres i små tern og koges møre i en gryde med mælk og et ½ snittet løg – ca. 10 minutter.
Når de er møre sigtes væden fra og persillerødderne blendes. Tilsæt evt. lidt af mælken under blendning. Smag til med salt og peber.

4) Smut mandlerne og rist dem på en tør pande med salt. Dekorer retten med mandlerne.

tirsdag den 8. november 2011

Aubergine -Tomat - Valnødder - Rosmarin

I  dag er det blevet til en lækker ragout af auberginer. Det passer rigtig godt til lam. Men kan også sagtens spises til okse og gris. 

Aubergine - Tomat - Valnødder - Rosmarin


Ingredienser:

2 stk. Auberginer
1 stk. Løg
3 stk. Tomat
4 fed Hvidløg
Bredbladet Persille
25 gram Valnødder
Frisk Rosmarin
Oliven Olie
Salt, Peber

Fremgangsmåde:

1) Auberginer i grove stykker "bages" sammen med oliven olie og rosmarin i ovn ved 230 grader, indtil det begynder at tage farve.
2) Hvidløg og løg i store tern bages ligeledes i oliven olie, i ovnen ved 230 grader.
3) Tomater skæres ud i 6-8 stykker og puttes i ovnen ved 230 grader. Husk salt og peber. 
4) Det hele blandes forsigtigt sammen med ristede valnødder og frisk hakket persille. 



Serveres lunt. 


torsdag den 3. november 2011

Boganmeldelse: The Art Of The Tart, af Tasmasin Day-Lewis, Del 2:2

Så kommer anden del af denne boganmeldelse. Opskriften i dag serverede jeg som en lille starter til aftenmåltidet.


Forfatter: Tamasin Day-Lewis
Udgivelsesår: 2000
Antal sider: 144
Pris fra ny: 140 kr
Så er det blevet tid til anden og sidste del af denne boganmeldelse. I dag laver jeg opskriften med blå ost og rødløgskompot. Den er fra afsnittet "andre folks tærter" Den er bare lækker.. og når man som jeg elsker blå ost og rødløgskompot.. ja, så bliver det nærmest ikke bedre! Og hvis Lisbeth (min smukke kone) så bare ville spise det.. ..

Så kører vi...
Lækre lune tærter med blå ost og rødløgskompot

Blå ost med rødløgskompot

Ingredienser:

Tærtebund:
mel 140 gram                                                   
smør 140 gram
vand 125 ml
fint salt

Rødløgskompot:
rødløg 2 stk.
smør 60 gram
sherryeddike 2 spsk
rødvin 4 spsk
sukker
salt og peber

Ostefyld:
mascarpone 60 gram
fløde 60 ml
æggeblommer 3 stk.
blå ost 180 gram (jeg brugte fourm ´d bert - en fransk cremet ost)
salt og cayennepeber

Fremgangsmåde:

1) Mel, smør, vand og salt blandes godt sammen til en smidig mørdej. 6 små tærteforme (8 cm i diameter) beklædes med mørdejen. Tærterne skal forbages ved 140 grader 10-12 minutter.

2) Fintsnittede løg, smør, sherryeddike, rødvin, sukker, salt og peber kommes i en varm gryde, lad det derefter småsimre ved lav varme i ca. 35-40 min. til det er en homogen kompot.

3) Mascarpone, fløde, æggeblommer, blå ost, salt og cayennepeber blandes godt sammen. 

4) Læg en skefuld rødløgskompot og ostecreme i hver tærtebund og bag dem i ovnen 10 min. ved 200 grader. 

Serveres lune - og med en varm anbefaling af denne bog fra Larskok    

Det skal da også lige nævnes at efter jeg har siddet med denne bog, og nærlæst en del af opskrifterne er jeg blevet lidt tændt på at prøve nogle af de "søde tærter" fra bogen. Så det kan ikke udelukkes at der kommer et tredie kapitel af denne anmeldelser :o)   

tirsdag den 1. november 2011

Boganmeldelse: The Art Of The Tart, af Tasmasin Day-Lewis. Del 1:2

Dette er den første boganmeldelse på min blog. Håber på mange flere bøger finder vej til min blog. Denne bog købte jeg i min tid i London. Jeg tog hele min kokkeuddannelse i London. Og havde tre fantastiske år i Windsor, som ligger i den vestlige yderkant af London.
Bogen fandt jeg i den populære, og vel nærmest også lidt berømte bogbutik som bærer navnet "Books for cooks" Det er en bogbutik hvor der kun er kogebøger! Og det er altså bare en fornøjelse at snuse rundt i sådan en butik når man elsker mad. I butikkens baglokale er der et lille køkken hvor de laver opskrifter fra bøgerne i butikken. Det er god stil.
Butikken ligger i bydelen "Notting Hill" og er helt sikker et must see hvis man skal på en getaway til London.


Forfatter: Tasmasin Day-Lewis
Udgivelsesår: 2000

Bogen indeholder både madtærter og desserttærter, samt en afsnit med andres folks opskrifter. Jeg har udvalgt to opskrifter som jeg vil bringe her. Den første som kommer her er fra afsnittet "madtærter", og den anden som kommer på siden om nogle dage, i anden del af denne anmeldelse, er fra afsnittet "andre folks tærter".

                                                   Majs og forårsløg med polenta crust

Så er vi klar til at sætte igang

Polentabunden inden der kommer majsfyld på



Den færdige tærte lige kommet ud af ovnen

Ingredienser:

Polentagryn 150 gram.
forårsløg 6-8 stk.
smør
æg 2 stk.
æggeblommer 2 stk.
fløde 3 dl.
Majskolber 2 stk.  
salt, cayennepeber

Fremgangsmåde:

 1) Til polenta crust, kog 3 dl vand og tilsæt polentagryn, rør godt og lad det simre i 5 min. Tages af varmen og lidt mel ældes ind i "grøden" så den bliver mere fast og kan rulles ud i en tærteform. Brug evt fingerne til at presse massen helt rundt i kanten. Bages i 10 min ved 175 grader
2) Fintsnittede forårsløg sauteres i smør.
3) De sauteret forårsløg blandes med majskornen, fløde og æg. smages til med salt og cayennepeber. Massen hældes i den forbagte polentabund.
4) Bages ca 25 min ved 175 grader til massen har sat sig og den er gylden.

Lad den afkøle 10 min inden servering.