onsdag den 26. september 2012

Mandler & boysenbær

Noget til den søde tand.. ja, det er altid lækkert og meget velkommen. Noa´s dagplejemor Lotte sendte en stor pose boysenbær med drengen hjem :o) .. Morens velkomsthilsen var så "Nårh, Noa du skal da vist bage kage sammen med Far".

Som sagt så gjort.

Mandler - Boysenbær - Chokolade

Intens mandelkage med friske boysenbær.

Færdigpyntet mandelkage.

Delcorf æbler, boysenbær og mandler på toppen.

Ingredienser:

2 stk. Æg
125 G. Blødt smør
125 G. Sukker
125 G. Mandler (blendet meget fint)
25 G. Mel
1 tsk. Vanilje
50 G. Chokolade 60%
Boysenbær (en god stor håndfuld)
25 G. sukker til boysenbærrene.

Fremgangsmåde:

1) Smør og sukker røres sammen. Tilsæt æg og rør grundigt. Brug evt. en håndmikser, så smør, sukker og æg bliver rørt godt sammen.

2) Mandler og mel vendes i dejen med en dejskraber.

3) Smør en tærteform med rigelig smør.

4) Halvdelen af dejen kommes i formen. Fordel næsten alle boysenbærrene i dejen. Resten af dejen kommes over og til sidst presses lidt flere bær ned i dejen.
Gem lidt bær til at pynte kagen med når den er færdig.

5) Kagen bages ved 175º i ca 30 min.

6) Når kagen serveres pyntes den med de resterende boysenbær, lidt hakkede mandler og frisk mynte eller citronmelisse.

Jeg pyntede også kagen med lidt delcorf æbler i små stykker.

Servér evt. creme fraiche eller vaniljeis til. En friskbrygget espresso er også god til denne kage.

Sådan skete det, at familien fik en lille dessert denne dag :o)

søndag den 16. september 2012

Rabarber & Jordbær marmelade - Jeg gemmer lidt til senere.

Der er mange rabarber i svigerforældrenes have.. og det er dejligt. Jeg har fået en håndfuld med hjem.

Rabarber i gryden...

Marmeladebeholdningen er ved at være lav, så det skal der gøres noget ved, og med rabarber i hånden siger det sig selv. Jeg laver lige en omgang marmelade, så vi har lidt til de kolde måneder.

Helt klassisk som de gør hos "den gamle fabrik".

Rabarber & Jordbær marmelade
 
Færdig marmelade med danske rabarber og jordbær.
 
 
Ingredienser:
 
500 G. Rabarber
400 G. Jordbær
375 G. Sukker (hvis det er sure rabarber, kan det være der skal lidt mere sukker i)
1 stk. Tonkabønne (tonkabønner smager lidt af krydret vanilje)
Atamon
 
 
Fremgangsmåde:
 
1) Rabarber skylles og skæres i små stykker af 2-3 cm. Puttes i en gryde.

2) Jordbær fra fryseren. Denne sommers høst som allerede er kommet i fryseren puttes også i gryden.

3) Nårh ja, helt klassisk blev det ikke. Der kom lige en tonkabønne i! Tonkabønner blendes sammen med 1 spsk. af sukkeren. Sukker og tonkabønne/sukker kommes i gryden til rabarber og jordbær.

4) Det hele koges godt igennem. Ca. 8-10 min ved svag varme. Tilsæt til sidst atamon. Eller brug melatin, det jævner nemlig, hvis marmeladen ikke er blevet tyk nok.

5) Kommes på skollede glas med tætsluttede låg.

Så er der marmelade klar til de kolde måneder.
 



tirsdag den 4. september 2012

Kylling Danoise - ain't getting better than that!

Efter 4 meget travle uger på det nye job - Aarhus Efterskole, så er jeg kommet tilbage til tasterne og arbejder på nye indlæg til bloggen.

Der har været lidt stress på med at få sat gryderne i kog på efterskolen. 140 elever, plus lærere mm. som skal have mad hver dag, det kræver lidt arbejde. Der arbejdes i kulisserne på at lave en køkkenblog, så vi kan få det gode budskab ud om efterskolemad i gourmetklassse. Selv med eleverne i køkkenet skal der leveres på højeste niveau.
Det bliver nok først efter nytår, men det er godt at have lidt der simrer i kulissen.

Lad mig nu gå til det, det egentlig handler om.
- Den danske kylling, som har hygget sig i urtehaven med rabarber og agurker.

Der skal laves kylling danoise når det er højsommer, for det er da bare for lækkert. Det lavede jeg lige for et par dage siden.

Kylling med sprødt skind... mums.


Ingredienser: - 6 pers.

1 stk. Fersk kylling 1500 G.
Olivenolie
1 stk. citron
Salt & peber
Timian

1,2 kg. Kartofler

1 stk. Agurker
3 dl. Eddike
3 dl. Sukker
2 stk. Laurbærblade

500 G. Rabarber
200 G sukker. (måske mere, det afhænger af, hvor sure de lækre rabarber er)

1 lille bk. spæde salatblade
150 G. Grønne bønner
100 G. Soltørrede tomater



Fremgangsmåde:

1) Kyllingen smøres godt ind i olie, citronsaft, hakket timian, salt og peber. De to halve citroner puttes ind i kyllingens mave ;o)

Lad den stege i en forvarmet ovn ved 185º i ca. 60 min.

2) Kartofler skylles og skæres i halve eller kvarte. Krydres med olivenolie, salt og peber. Steges i ovnen sammen med kyllingen. Hvis det er nye danske kartofler, synes jeg bare du skal koge dem, så smager de af sommer.

3) Til de syltede agurker skal eddike, sukker, laurbærblad og meget lidt salt koges sammen. Agurker skæres ud i små stave af 4-5 cm. Når lagen er kogt sammen skal den lige køle af i 5 min. Derefter hældes den over agurkestavene og dækkes med film. Eller hvis du har et patentglas, så er der bare rigtig lækkert.

4) Rabarber skylles og snittes i stykker af 2-3 cm. Kommes i en gryde med sukker og koges ved lav varme til en dejlig kompot. 

5) Salat skylles. Grønne bønner skæres i halve og blanceres. Salat, bønner og soltørrede tomater blandes sammen i et lille fad.

Kyllingen parteres. Servér kartofler og lidt grøn salat til. Syltede agurker og rabarberkompot serveres on the side.

 Jo, det er da sommer i Danmark - Velbekomme.