onsdag den 27. januar 2016

Persillerodssuppe med ostebrød

Endnu et ønske er kommet frem af fruens madplan. Hun vil gerne have persillerodssuppe serveret med sprødt ostebrød. Jamen, så laver jeg da det.

På en kold vinterdag er det også rart med en dejlig varm suppe. Så frem med persillerødder og en skræller. 

Persillerodssuppe med ostebrød

Varm persillerodssuppe med frisk purløg

Ingredienser
4-5 stk persillerødder (mellem str.)
1 stk løg
3 fed hvidløg
1-2 stk kartofler
100 gram knoldselleri  
7 dl hønsefond
Timian
Frisk purløg

Flutes
Revet ost  
Evt. chorizo pølser

Fremgangsmåde
1) Persillerødder, knoldselleri og kartofler skrælles og skæres ud i mindre stykker. Den ene persillerod skal skæres i små tern og ristes på en pande. Det skal bruges som topping til suppen. 

2) Løg og hvidløg pilles og hakkes groft.

3) Det hele sauteres nogle minutter i en gryde med lidt olie. Tilsæt timian og hønsefond. Når det er kogt mørt skal suppen blendes til en lind masse med en stavblender. Smag til med salt og peber.  

4) Skær flutes i skiver og dryp lidt olie på dem. Drys lidt revet ost på hver skive brød og bag dem i ovnen ved 185 grader i ca. 10 min.

5) Smager suppen som den skal? Mere hvidløg, salt, peber eller hønsefond? Jamen, så kan vi godt anrette suppen og kalde til bords :o) 

Hæld suppen i passende skåle og top op med de ristede persillerødder og friskhakket purløg. 

Så er der serveret - lækker persillerodssuppe toppet med chorizo

Hvis du som jeg, er vild med chorizo pølser kan du riste nogle og smide oveni suppen. Ristede og hakkede mandler ville også passe godt. Du kan også koge lidt linser og fylde i suppen, hvis du vil have en mere mættende ret. 
 

lørdag den 23. januar 2016

Restaurantanmeldelse: Kafé K, Skanderborg

Onsdag... midt i ugen... hvad gør man dog med sådan en dag? Jamen, vi ringer til barnepigen og tager et smut i byen og spiser en romantisk tapas på Kafé K i Skanderborg. Vi plejer nu at tage ind til Aarhus, men denne gang havde vi besluttet at finde noget i Skanderborg, og faldt over dette gode tilbud. Vi havde læst nogle gode anmeldelser af stedet, så skyndte os at booke et bord.

Herunder kommer aftenens menu.

Logo_multiple_kinds_overview.png

  • Tigerrejer med hjemmelavet aioli
  • Cajun-laks med limecreme
  • Carpaccio - klassisk med kalv, parmesanost og pinjekerner
  • Falafel med bulgur
  • Grønsagstærte
  • Miniburger med syltede løg
  • Rosastegt kalv med artiskokcreme
  • Kartoffelspyd med serranoskinke og kryddermayonnaise
  • Bagt feta på pestobagt brød
  • Arla unika-oste med pære/løg kompot
Hertil serveres brød og smør.

Tapasbræt for 2 personer 350,-

Alle 10 retter deles mellem 2 pers. Tilbuddet indeholder én flaske rødvin.
Super smagsoplevelse til en rigtig god pris. 


På en iskold januar aften skyndte vi os indenfor hos Kafé K. Vi blev taget godt imod af en smilende flink tjener, som anviste os et bord med det samme. 

Vi havde bestemt os for tapas tilbudet, så det fik vi hurtigt bestilt. Tjeneren kom med det samme med en flaske vin og den smoothie, som fruen havde bestilt. Hun kunne berette at den var meget lækker. Det fungerer bare med sådan en hindbær- og blåbærsmoothie.

Der gik ikke længe før vi fik brød og smør på bordet sammen med en stor planke hvorpå maden var anrettet. Rigtig hyggeligt sådan at dele et fælles fad. 
Det eneste som kunne have været bedre var den første omgang brød vi fik. Den var slet ikke bagt færdig. Men da vi nævnte det for vores tjener var han hurtig til at komme med noget nyt og færdigbagt brød. Derefter var der ingen slinger i valsen.

Miniburger med syltede rødløg

Bagt feta på pestobrød

rosastegt kalv med artiskok creme & stegte kartofler med sprød serrano

Cajun laks med limecreme - Tigerrejer med aioli - Carpaccio med parmesan

Grønsagstærte med tomat og broccoli

Arla unika, Krondild, Ask og Havgus. Dertil syltede pærer
  


Efter vi havde delt det lækre tapasbræt havde vi alligevel lyst til en lille dessert. Der var ikke meget at vælge imellem. Faktisk kun én dessert. Det var en belgisk vaffel med vaniljeis, flødeskum og chokolade sauce.  Lækker sprød vaffel... og der var rigeligt til 2 personer. 

Der var andre end os, som havde fundet vej til Kafé K i kulturhuset i Skanderborg. Det var nemlig godt besøgt på sådan en kold aften i januar. Det kan jeg også godt forstå, for det er et rart sted. Det er nogle dejlige lokaler med store flotte vinduer. Så jeg tror helt sikkert vi kommer igen når vejret bliver lidt varmere og dagene bliver lysere, så vi kan nyde den flotte udsigt, som vi kun lige kunne ane på denne mørke og kolde aften. 
Servicen var også i top. Lige fra vi trådte ind af døren og indtil vi forlod stedet var det kun smilende tjenere som betjente os. 

Vi kom af med 478 kr. for tapas, vin, smoothie, kaffe og dessert. Det må siges at være helt i orden. 

Vi gik glade og mætte hjem.       

torsdag den 14. januar 2016

Ingefærrisotto & citronlaks

Fruen har længe efterspurgt en madplan! - Det er bare ikke noget, som jeg har investeret ret meget energi i at hjælpe med.  Men jeg sagde til hende, at jeg gerne ville lave maden, hvis hun skrev nogle retter op, som hun kunne tænke sig.
Wup wup, 12 minutter senere havde hun fundet en kalender frem og straks skrevet de første 4 retter op! Vi har aftalt, at hun må "bestille" to retter om ugen hos kokken :o) 

Ingefærrisotte - Laks - Sesamgulerødder

Laks - Citron - Ingefær - Risotto

Ingredienser - 4 personer
800 gram laks
1 stk. økologisk citron
130 gram risottoris
1 tsk. fint snittede ingefær
8-9 dl. hønsefond
3-4 stk. gulerødder
1 lille løg
3 fed hvidløg
ca. 100 gram knoldselleri 
1 stk. æble  
Hvid sesam
honning
smør
olie
salt & peber

Fremgangsmåde
1) Risotto: En gulerod, knoldselleri og løg samt hvidløg snittes i små tern. Ingefær hakkes fint. Kom lidt smør og olie i en gryde. Skylle risottorisene. Sautér de snittede urter i gryden i ca 5 min. Kom risottoris i gryden og sautér det i yderligere 5-7 minutter. Herefter kommes hønsefond på lidt af gangen. Der skal røres i gryden jævnligt, da risene nemt sætter sig på bunden. 

Bliv ved med at tilsætte hønsefond, så længe risene suger det op og indtil de er møre. Grøden skal ikke blive for fast. Den sætter sig hurtig når den tages væk fra varmen.  

Smag til med salt og peber. Hvis du er vild med parmesanost er det lækkert at rive lidt i grøden lige når den er færdig. 

2) Laksen skæres ud i ønskede stykker. Lad gerne skinnet sidde på. Hvis der er skel på skinnet kan du ikke spise den. Men lad den bare sidde, da den beskytter laksen når du tilbereder den. 
Kom lidt olie på en god varm pande. Sæt laksen på panden med skinsiden ned af. Krydr med salt og peber. Riv skallen af en citron ud over laksen og pres til sidst saften ud over, og læg citronen i panden, så den afgiver så meget smag som muligt.   

Du kan stege laksen færdig på panden ved at skrue ned på lav varme. Husk at fisk ikke skal have ret lang tid. 

3) To gulerødder skæres ud i stave. Kom gulerødderne i et ovnfast fad og marinér dem med honnig, smør, sesam og peber. Steg dem i ovnen ved 200 grader i 8-10 minutter. 

4) Æble skæres i kvarte og kernehus fjernes. Skær hver kvart ud i tre stykker. Bag dem et par minutter sammen med gulerødderne eller smid dem sammen med laksen et par minutter. 

Kald familien sammen og nyd måltidsfællesskabet :o) 

Velbekomme - og god dag.

søndag den 3. januar 2016

Nytårsmenu 2015 - Hovedret - Gris & Grønkål

Så er det blevet nytår, og det skal da fejres med en lille lækker menu :o) 

Vores gæster havde taget forretten med, og den var rigtig lækker dén Thomas havde kreeret. 3 små kombinationer på tallerknen. Især braiseret laks med mango på crouton smagte nærmest himmelsk :o)  

Her kommer min hovedret.

Gris - Chorizo - Aubergine
Svinekæber og svinemørbrad serveret med grillet peberfrugt og aubergine, garnerede med spansk chorizo, abrikos og ristede mandler 
Svinekæber og svinemørbrad

Ingredienser -6 pers.
svinemørbrad
små chorizopølser (Ristes på en pande)
svinekæber
2 dl. rødvin
5 dl. oksefond
½ dl. mørk balsamico
laurbærblade
1 stk. løg
3 fed hvidløg
1 stor gulerod

1 stk. aubergine
2 stk. rød peberfrugt
lidt revet parmesanost
rasp

Grønkål
2 stk. æbler
1 stk. citron
olivenolie 
evt. hvid balsamico

Tørrede abrikoser (skæres i halve)
mandler (ristes i ovnen ved 160 grader i 12-15 min.)
1 dl. belugalinser 
1 lille bdt. persille

evt. syltede rødløg


Fremgangsmåde
1) Svinekæberne brunes godt af ved høj varme. Rødvin og balsamico kommes i gryden og derefter skal det reducere 5 minutter inden du kommer fond, laurbærblade, løg og gulerødder i. Husk også lidt salt og peber. 
Lad det simre indtil svinekæberne er helt møre. Det tager ca 1-1½ time. Nu kan du sigte lagen fra og jævne den til en lækker sauce. Smag til med lidt hvidløg, soya, timian, salt og peber. Du kan også komme lidt vanilje i saucen. Det fungerer også rigtig godt.  

2) Svinemørbrad befries for de værste sener. Brunes af på en pande ved høj varme så den får en fin gyldenbrun stegeskorpe. Husk at krydr med rigelig salt og peber. Det er også lækkert at smide et par fed hvidløg på panden når du bruner mørbraden af. Steges færdig i ovnen ved 160 grader indtil kernetemperaturen er 60 grader. Jeg kan godt lide, at den er lidt rosa, så er den stadig dejlig saftig.  

3) Aubergine og peberfrugt skylles. Aubergine skæres i skiver af knap 1 cm tykkelse. Peberfrugt skæres i kvarte og kernerne fjernes. 
Aubergine og peberfrugt lægges på en bageplade og pensles med olivenolie. Krydr med salt og peber, og også gerne lidt rosmarin og hvidløg.
Bages i ovnen ved 235 grader indtil de er begyndt at tage farve. Giv dem evt. grill et par minutter til sidst, hvis det er nødvendigt. 

Nu lægges aubergine og peberfrugt i lag, og der toppes af med revet parmesanost, som er blandet med rasp. 

De færdige tårne skal nu bages af i ovnen i 10 minutter, så de bliver sprøde på toppen. Sæt ovnen på 200 grader. 

4) Grønkål skylles grundigt og snittes i tynde strimler. Æbler snittes i tynde skiver og blandes med saften af en citron og lidt olivenolie. Grønkål og æbler blandes sammen. Giv den lidt salt og peber og evt. et skvis hvid balsamico, hvis den mangler lidt kant. 

5) Belugalinser koges i saltet vand. Når linserne er kogt sigter du vandet fra og vender lidt hakket persille i. 



Nu skal du anrette det helt flot på en tallerken eller på fad - det bestemmer du selv! :o) 

Velbekomme